Kastelen en bijzondere plaatsen

In het departement zijn vele kastelen en bijzondere plaatsen te bezoeken. De grotere plaatsen als Cahors en Figeac kennen niet alleen een rijke geschiedenis, maar lenen zich ook uitstekend voor een dag winkelen of lekker ontspannen op de vele terrassen.
Het symbool van de stad Cahors is de versterkte brug Pont Valentré. De bouwmeester zou volgens een plaatselijke legende een pact met de duivel hebben gesloten om de brug af te bouwen, maar met een list slaagde hij erin zijn eeuwige ziel te behouden. De hoofdstraat Boulevard Gambetta ligt er fraai bij met zijn platanen, cafés, restaurants en winkeltjes. Ten oosten van de Boulevard Gambetta ligt de oude wijk. Het meest bekend van Cahors is wellicht de wijn. Een krachtige rode wijn, die je hier in tal van domeinen kan proeven en kopen.
In Figeac vind je goed bewaard gebleven middeleeuwse huizen en stadspaleizen, die tussen de 12e en de 14e eeuw werden gebouwd door rijke handelaren uit Figeac. Bekend is ook het Champollion Museum, ondergebracht in het geboortehuis van de Fransman die de Steen van Rosetta ontcijferde. Deze steen speelde een belangrijke rol om het oude Egyptische hyrogliefenschrift te begrijpen.

pont valentré
Rosetta
rocamadour
saint cirq lapopie
larroque-toirac
Château de Cénevières
Chateau de Montal
Abbaye de Loc Dieu
pont valentré Rosetta rocamadour saint cirq lapopie larroque-toirac Château de Cénevières Chateau de Montal Abbaye de Loc Dieu

Rocamadour kan beslist de titel ‘duizelingwekkende stad’ opeisen. Deze stad hangt aan de ene kant aan de overhangende rotswand en aan de andere aan het canyon van de Alzou. Een belangrijke pelgrimsplaats waar vanaf de 12de eeuw grote aantallen mensen samen komen om de Zwarte Maagd te aanbidden. Bij Rocamadour bevindt zich het vogelpark Rocher des Aigles, een vogelpark waar o.a. gieren, arenden, valken en andere (roof)vogels te bewonderen zijn in een bijzondere show. Op 20 km van Saint Jean de Laur ligt het beroemde plaatsje Saint-Cirq-Lapopie, een middeleeuws dorpje dat op een hoogte van 390 meter tegen een steile rotswand gebouwd is. Een bezienswaardigheid, met kleine vakwerkhuizen, een romaanse kerk en een ruïne die op het hoogste punt gelegen is. Langs de rivier de Lot ligt le “Chemin d’halage”, een prachtige wandeling over het trekpad langs de rivier.

Kastelen zoals Chateau Larroque Toirac (12e-eeuw), het Chateau Cenevieres (het oudste nog staande deel is de romaanse toren uit de 13e eeuw), het Chateau de Montal (een kasteel in Renaissance stijl waar in 1943 is de Mona Lisa verborgen is tot haar verhuizing naar het Louvre in juni 1945), de Abbaye de Loc Dieu (de oudste abdij van de Rouergue) zijn zeker een bezoek waard.

Visit Us On Facebook